søndag 6. desember 2015

Søndagsmiddag: hjemmelaga kjøttkaker i brun saus

Her kommer en oppskrift på en skikkelig søndagsmiddag! Kjøttkaker i brun saus er noe av det beste jeg vet, og det å spise nystekte kjøttkaker rett fra panna gir meg så gode barndomsminner.





KJØTTKAKER (8-10 kjøttkaker)

400-500 gram kjøttdeig
1 egg
1 ss mel
Ekstra lett melk
Salt
Pepper
Muskat
Smør

Ha kjøttdeigen i en bolle og bland i egg og mel. Spe med melk, litt og litt. Deigen skal ikke være våt, bare nok til å blande alt godt sammen. Ha i krydder - jeg bruker ca 1,5 ts salt, 0,5 ts pepper og en klype muskat. Om du er usikker på krydderne, prøvestek en liten kjøttkake.




Form deigen til kjøttkaker og legg i varm panne med smeltet smør. Stek til de er gylne og fine. De må ikke være gjennomstekt, ettersom de skal trekke i sausen. Legg de ferdige kjøttkakene i den brune sausen og la de trekke i 10-15 minutter.


BRUN SAUS

3-4 dl kokende vann
1 stk oksefond (jeg kjøper de små begrene fra Knorr. Du kan bruke 3 dl ferdigblandet buljong istedet)
2 ss hvetemel
2 ss smør
Sukkerkulør
Salt
Pepper

Lag jevning av mel og smør og brun det i kjelen. Spe med litt og litt varmt vann, i en tynn stråle, mens du rører. Ha i oksefond og rør godt til sausen er klumpefri. Smak til med krydder og farg sausen med sukkerkulør om ønskelig. Kok opp under omrøring og la sausen småkoke i 5 minutter.




Server med kokte poteter og erter! En mer tradisjonell søndagsmiddag skal du lete lenge etter!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for din kommentar :)